Lindekull.com

Lindekull.com

Spontanrenovering

2008Posted by lindekull.com 29 Jun, 2008 08:12

Vi har ännu inte påbörjat några renoveringar inomhus. Största anledningen är att vi fortfarande kännt att vi bor in oss i huset och inte riktigt vet hur vi vill ha det ännu.

På ovanvåningen finns det några heltäckningsmattor som vi givetvis hoppas döljer några riktigt fina trägolv. Vi har lyft lite på mattorna i hörnen och konstaterat att det ligger masonitskivor under heltäckningsmattan. Men vi har aldrig kännt att det varit läge för att börja riva ut mattan.

Igår gick vi upp på Vilgots rum för att väcka honom efter hans middagslur. Och vi började åter igen fundera kring golvet. Nu drog vi bort en större del av heltäckningsmattan och kunde konstatera att mattan i Vilgots rum ligger löst på en vit/grå-spräcklig plastmatta. Vi fick tag i ett hörn på plastmattan och drog bort en bit där med. Plastmattan i sin tur är limmad på masonitskivor och masonitskivorna är spikade ner i golvet. Aj, aj - finns det ett trägolv därunder så är det med andra ord en massa spikhål i det, tänkte vi. Efter en stund lyckades vi bryta bort en del av en masonitskiva och därunder fann vi en linoliummatta, ommålad i någon orangeaktig nyans. Under linoliummattan låg en mattfilt som underlag för linoliummattan och under filten fann vi trägolvet.

Nu kunde vi inte riktigt bärga oss längre så några timmar senare hade vi kastat ut heltäckningsmatta, plastmatta, masonitskivor, linoliummatta och filt. Samt dragit ur en enorm mängd småspik. Nu var hela trägolvet blottat.

Faktum är att spiken var i sådan liten dimension så de lämnar inte några större märken efter sig.

Linoliummatta användes ju redan vid tiden då huset bygdes. Så ett alterntiv var ju att det var detta som var ursprungligt. Men att döma av hur mattläggningen såg ut kring där en kamin/kakelugn antagligen stått så tror vi att linoliummattan kommit dit senare. En del av linoliummattan var omålad. Så där kan vi se det mörka mönster med inspiration av äkta matta som den hade från början.

Så nu är det bara till att börja skura med kallt vatten och såpa.

Blog ImageBlog ImageBlog Image

  • Comments(0)//bloggen.lindekull.com/#post19