Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Uthus!

UthuslängaPosted by lindekull.com Fri, January 09, 2015 20:58:38

Hösten -12 tog vi de första spadtagen till det som kom att blir 2013-års projekt, ett uthus. Vi hann precis lägga grunden färdig innan den första snön kom i december. När det äntligen blev vår fortsatte projektet och vi började med att tillverka egna takstolar. Virket till takstolar, vindsgolv och innerväggar kommer från Marias föräldrars gård. Det är huggt i Gatehult och sågat i en intilliggande by på ett litet sågverk och sedan hyvlat i Nybro. Kul att få använda "eget" virke!


Takstolarna är resta och vindsgolvet börjar komma på plats.


Sedan var det dax för råspont, takpapp, läkt och pannor. Det låter som om det bara flög upp på en helg men så var det givetvis inte, väder och andra sysslor gjorde att vi la pannorna i början av september. För att styva upp huset så det skulle klara av tyngden av takpannorna hade vi satt väggpanel av samma typ som sitter på huset, liggande dubbelfasspont.
Bra med en hjälpande hand ibland!

Vi har även satt upp stående och liggande dekorationslister liknande de som sitter på huset. Det tycker vi blev mycket bra och gör att det blir något som bryter av panelen på gavlarna och baksidan. Fönsterna köpte vi på Fönsterantiken i Vänga, de hade ett otroligt stort sortiment men vi lyckades hitta två bågar med ungefär de proportioner som vi ritat in på bygglovsansökan. I stället för kittade är det en smal list påspikad som håller glaset på plats. På vissa ställen är listen dålig men vi hoppas att de håller lite till när de är målade och vi spacklat där listen var i sämst skick. Dörrarnas utseende var vi mycket noga med. När vi letade förrådsdörrar är nästan det enda man hittar dörrar med fiskbenspanel och rombiska fönster. Eftersom vi ville att uthuset skulle matcha huset ville vi inte ha den typen av dörr. Till slut hittade vi rätt dörrar hos ett företag som säljer uthus mm i färdiga byggsatser. De förrådsdörrar som företaget säljer var dock av den typ vi inte ville ha och inte samma som sitter på deras egna förråd. Efter lite efterforskningar kunde vi beställa "rätt" dörrar från företaget, de sålde de som reservdelar. Tyvärr var de inte i perfekt skick vid leverans utan vi fick laga och givetvis klaga innan de kunde sättas i. Till slut blev det så bra som vi hoppats och ganska tidstypiskt. Under hösten blev i stort sett hela huset målat en omgång så visst ska huset målas fler gånger men det är inget vi prioriterar i år.

Uthuset består av en vedbod med stege upp till loftet och en förrådsdel som är avdelad med en mellanvägg. På ena gaveln har vi gjort en dold lucka in till vinden så att vi enkelt kan skjuta upp långa brädor mm från backen. Förrådet är inrett med arbetsbänk och hyllor och el drogs ner från huset i höstas. Det har varit skönt att kunna ställa in utemöbler och grill på höstarna, tror verkligen inte att vi tog till för mycket när vi byggde. Tror dock att även detta utrymme snart är fullt.

Uthuset ligger med en nivåskillnad från gräsmattan i söder. När vi bytte avlopp 2011 passade vi på att schakta för uthuset och det hamnade på nästan samma nivå som grannens tomt.
Luckan upp till vinden öppnas innefrån och sträcker sig från den ena stående dekorationslisten till den andra. Kring uthuset kommer vi att ha singel så småningom.
  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post35

Stor förändring!

UtvändigtPosted by lindekull.com Tue, January 29, 2013 22:10:18

Det gula huset som inte är gult längre.

Den beskrivningen av vårt hus hörde jag förra veckan och det stämmer så bra. Numera får vi beskriva vårt hus som grå-beiget med röda fönster vilket inte låter som någon höjdare precis men vi är så otroligt nöjda med kulören. Att vi lejde bort målandet är även det en sak som vi absolut inte ångrar. Det hade verkligen varit att ta oss vatten över huvudet att ge sig på att måla fasaden själva, vi hade fullt sjå med att måla fönster, byta dåliga trädetaljer och hängrännor i takt med att målarna flyttade ställningen runt huset. Nu har vi ett nymålat hus målat med linoljefärg av en målare som nästan enbart jobbar med linoljefärg. Det tog två målare hela sommaren att bli klara men de var borta på semester fyra veckor samt några veckor på andra jobb. Skulle vi gjort jobbet själva hade det varit en bedrift att bara fått en gavel gjord. Heja ROT-bidraget!

Här har ställningen kommit upp på södra gaveln och målarna har påbörjat skrapningen. Killarna tyckte det var mycket spännande att få klättra upp till nock!

Södersidan var den del av huset som var i sämst skick. Här ligger solen på hela dagen och plastfärgen var rejält flagnad på flera ställen. Därför skrapade målarna i stort sätt trärent innan de började måla. På de övriga tre sidorna på huset gjordes ingen lika grundlig skrapning utan de skrapade bara bort det lösa. Även om det var en akrylatfärg som skulle målas över med linoljefärg hävdade målaren att det kunde göras med den risken att det bildas bubblor om linoljan tränger in bakom akrylatfärgen. Att skrapa hela huset trärent var inte realistiskt för oss och vi litar på målaren. Vi får helt enkelt hålla utkik efter blåsor.

Gaveln nästan färdigskrapad. Den nedre delen har vi gjort själva tidigare år och provmålat med en egen blandad nyans av grön umbra.

Vi hade tittat runt på andra hus för att få idéer till färgsättningen och var inne på att ha grön umbra i två olika nyanser på fasaden samt röda fönsterbågar. På ett foto från 1912 ser vi att fasaden då var ljus med mörkare snickeridetaljer och knutar samt mörkare fönster. Då vi skrapat verandan tidigare år såg det ut som att originalfärgen varit blå men när nu målarna började skrapa visade det sig att originalfärgen varit grön och att den ser ut som blå efter att ha varit övermålad under alla år. Eftersom vi inte har några originalfönster kvar vet vi inte om de var röda eller inte men det är nog mycket troligt. Det var lite lockande att försöka få fram gröna nyanser att måla huset i men vi höll kvar vid den gröna umbran som bas. Målaren blandade två nyanser av Ottossons Italienska gröna umbra som han provmålade på en del av fasaden samt strök en del av fönsterbågen med Engelsk röd. Det var svårt att få en uppfattning om hur hela huset kommer att bli och efter att ena gaveln strukits två gånger fick vi korrigera blandningen lite.

Slutgiltlig kulör på huset. Otroligt vilken skillnad det gör med röda fönster.


Vi har plåttak på skafferiet (se ovan) och på burspråket. Dessa tak målades med kulören Järnmönja från Ottossons och vi ångrar inte att vi fortsatte ha dessa tak röda. Både verandan och farstukvisten ska vi måla själva. Vi hann nästan måla en strykning på hela verandan medan vi behöver köpa ny entrédörr samt reparera kvisten något innan den målas. Eftersom huset tidigare varit ett tvåfamiljshus fanns det två entrédörrar på verandan varav den ena var övertapetserad inne men utvändigt fanns två dörrar. Vi tog nu bort den ena dörren, satte panel i öppningen och invändigt la vi in linisolering och spikade en skiva för.

Västersidan med endast en dörr in i huset. På bilden saknas det en strykning på verandaväggen men den hann vi med innan vi la undan penseln för säsongen.


En otroligt intensiv sommar var det förra året och frågan är om vi hämtat oss ännu. Som grädde på moset gjorde lillasyster entré i början av juli och vände upp och ned på vår redan kaotiska tillvaro.smiley

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post34

Bara möblerna fattas!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Thu, June 14, 2012 08:50:03

Plötsligt händer det...fast inte så mycket på hemsidan, som vanligt.

Vi har flera projekt på g samtidigt både ute och inne men det stora sovrummet är det som ligger närmast till hands att bli klart.

Det var första gången som vi tapetserade i huset men som tur är har vi hjälp av Martins pappa även till detta. Det är otroligt vilken skillnad det blir och vi SÅ nöjda med valet av tapeter. Att det är roligt att tapetsera gör lite att allt slit med underarbetet glöms bort lite fast när man sedan är framme för att göra en närstudie av den nytapetserade väggen upptäcker man hur otroligt viktigt det är att göra underbarbetet ordentligt för varenda litet slarv/miss syns och känns genom tapeten.

Vi valde tapeten Löväng ur Duros kollektion Gammalsvenska 2011 samt bården Akantus. Det finns så många fantastiska tapeter att välja mellan och det bästa är att vi kommer att behöva göra fler tapetval i takt med att vi gör i ordning de övriga rummen i huset. Vi funderade ett tag på att måla snickerierna i någon annan färg än vit. Fick förslaget "brunt" av vår målare men valde till slut Ottossons Vit gräddton och det är inget vi ångrar. Vi får se om vi är mer modiga nästa gång.

Murstocksnischen gapar lite tom men vi hittar säkert något att ställa dit.

Taklampan blev vi otroligt nöjda med även om den ska kortas lite. Hittade den längst in i affären Gamla Lampor i Malmö och slog till direkt. Säljaren sa att den var ifrån 1910-20-talet och det passar ju både oss och huset perfekt.

Det som återstår nu är att dra elen innan vi, äntligen, kan flytta in och komma i ordning. Sedan får vi se om orken räcker till för att dra igång fixet med nästa sovrum. Det är där som vi sovit hittills och som nu ska bli killarnas rum. De har storslagna planer för sitt rum medans vi tänker oss en extra light version där vi bara målar väggarna och lägger in ett provisoriskt golv (plast eller laminat). Att ha ett skurgolv som ibland ger stickor i ett barnrum känns inte helt lämpligt.

Annars händer det en hel del saker utomhus där den verkligt stora grejen är ommålningen av fasaden. Fast det får bli ett annat inlägg.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post33

Golvet -från fernissat till fernissat!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Mon, May 07, 2012 21:18:44

Tyvärr var ytskicket på trägolvet i stora sovrummet ingen vacker syn. Klart, målaren som för ca 70 år sedan målade i rummet kunde väl aldrig tänka sig att några nya ägare skulle få för sig att vilja ta fram trägolvet och fernissa om det. Undrar vilka idéer och ideal som råder om ytterligare 70 år?


Så här såg golvet ut innan vi påbörjade slipningen.

Vi gjorde små halvhjärtade försök att skrapa och slipa lätt men eftersom hela golvet var mer eller mindre fläckigt insåg vi att vi var tvungna att slipa golvet. Fram med excenterslip och bandslip och på med matolja vilket inte lyckades. Tog fram Speedheatern och värmde lite men det gav inte heller något bra resultat. Det slutade med att vi tog hem två olika golvslipningsföretag för offerter. Kanske främst för att vi inte kände att tiden fanns att ligga i flera veckor på ett 21 kvm stort golv för att försöka få det fri från fernissan. Han som vi anlitade sa att det faktiskt gick att bibehålla lite av den kupningen som varje bräda hade innan slipning (man körde helt enkelt inte på diagonalen när man slipade). Min förutfattade mening har hela tiden varit att denna kupning alltid försvann om man slipade om golvet men efter att ha sett resultatet är jag nu omvänd. Visst känner man de enskilda brädorna även nu efter slipningen och givetvis är vi jättenöjda!


Slipningen i full gång.

Golvet nyslipat och lukten av nytt trä spreds i huset.
Flammigheten beror på att vi fuktat golvet för att fibrerna ska resa sig.


Det var lite nervöst när vi sedan skulle ge oss på att fernissa golvet efter slipningen. Vi hade köpt fernissa och fått en färgblandning (Italiensk grön umbra och bränd terra) tillagad av Målarmästaren. Det svåra var att försöka blanda ihop färgen med fernissan så att det varken blev för mörkt eller för ljust. Tipset vi fått var att inte göra det för mörkt i första strykningen utan att även lägga till färg i andra strykningen om vi inte var nöjda med kulören. När vi började måla såg det till en början mycket bra ut men efter att fernissan torkat tyckte vi att färgen var lite mesig och hade i lite färg även i andra strykningen. Sedan strök vi ytterligare en gång med fernissa innan vi var nöjda.

På gång med första strykningen.
Golvet och murstocken är klara!!!  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post32

Kaminprojektet som inte blev!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Sun, April 22, 2012 21:26:10
Vår tanke var att installera en gammal Norrahammarskamin (Sirius) i vårt blivande sovrum. Från början kanske inte helt och fullt genomtänkt med en kamin i ett sovrum men oj vad fint det skulle bli.
Murstocken utan påklistrade tidningar (från 1943) och tapeter

Vi började med att hugga ner den igenmurade nischen som finns i murstocken mitt på väggen. Lite överraskande hittade vi ett inmurat anslutningsrör en bit upp från golvet som satt i ett upptaget hål till en rökkanal som kommer från första våningen.
Det dök upp ett hål och stos när vi tog bort tegelstenarna i nischen

Innan vi påbörjade renoveringen satt det en ventil uppe i taket i murstocken så vi visste att rummets rökkanal satt där väggen möter taket. Så nu hade vi två rökkanaler att välja mellan men eftersom vi har planer på installation av kamin och kakelugn på första våningen var det upphuggna hålet mitt på väggen inget alternativ.
Här kan man se de två olika ingångarna till de två kanalerna.

Först kallade vi in sotaren som kom och provtryckte och nej, kanalen var inte godkänd utan den läckte både mellan kanalerna och även ut i bjälklagret. Lösningen blir att glidgjuta eller sätta rör i alla de kanaler som vi i framtiden vill nyttja för eldning. Vi tog efter det ut två olika firmor för att få offerter på glidgjutning/rör. Problemet med att nyttja den ursprungliga kanalen är att kanalen går in precis där väggen möter taket och det därmed kan blir mycket varmt mot taket och även i bjälklagret. Även om vi skulle glidgjuta så är murstocken inte så tjock och vi vet inte hur länge det skulle hålla med en ingjuten stos som expanderar en hel del när den blir varm. Om vi istället skulle installera en kakelugn kommer vi ifrån problemet då rökgaserna från den har en mycket lägre temperatur.
Efter mycket dividerande hit och dit tog vi därför beslutet att inte installera kaminen i sovrummet. Vi vet ju inte heller hur mycket som vi skulle ha använt kaminen eftersom det inte är det optimala att elda i det rum där man sedan ska sova. Nu i dagarna har vi haft en kille som har satt igen de två olika hålen i murstocken samt putsat den. På så sätt har vi alla möjligheter att i framtiden installera t.ex. en kakelugn.
Färdigputsad murstock och nyslipat golv!

Vi har nu köpt kalkfärg som ska användas till att vitmåla murstocken. Kanske kan vi t.o.m ha kaminen stående i nischen och låtsas att den är inkopplad ;) Förhoppningsvis kommer vi att kunna installera kaminen i rummet utanför stora sovrummet men det får bli ett senare projekt.


  • Comments(2)//waldidyll.lindekull.com/#post31

Nytt projekt!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Mon, February 27, 2012 08:37:25
Så drog vi igång med ett nytt projekt lite hux-flux. Efter att ha vänt och vridit på ovanvåningens olika rum så tror vi att vi har en lösning som kommer att fungerat ett tag i alla fall. Det är väl en fördel (men samtidigt nackdel) att huset inte har dagens traditionella upplägg med ett föräldrasovrum och några mindre barnsovrum utan från början var en egen lägenhet skild från nedervåningen. Som det blir nu flyttar vi in i det stora sovrummet igen något som jag inte riktigt såg framför mig för bara någon månad sedan men det här blir nog bra. Nackdelen är att vi nu inte kan erbjuda våra besökare en egen svit när de kommer på besök utan nu får de istället husera i killarnas sovrum medan vi kan lägga ut madrasser i vårt stora sovrum som killarna får sova på.

Golvet i rummet tog vi fram strax efter vi flyttat in. Ingen sunkig heltäckningsmatta här inte! Fram kom istället ett färgstänkt och nedkladdat fernissat golv som var mycket vackrare. Hur vi nu ska bli av med färgen och sedan fernissa om golvet har vi inte löst än men fernissat ska det i alla fall bli.


Så här kan man med bli av med överskottsfärg.


Taket är pappspänt och vi hoppas att det räcker med att måla om det. Troligen byter vi dock elledningen ut till taklampan och måste då ev klistra papp över den nyuppsatta kabeln om vi inte spikar den ovanpå pappen. Det finns en vattenfläck precis ovan fönstret som vi får se till att schellacka innan vi målar.

När man väl bestämt sig och sedan börjar dra lite i tapeten så går det mesta av bara farten. Utan att helt tömma rummet drog vi ner 2 lager tapet i halva rummet och knackade bort en tegelsten i den igenmurade nischen. Under förra veckan har vi fortsatt med tömning och bortknackning och trots stängd dörr verkar dammet ha spridit sig vidare ut i huset. Vi var bara tvungna att ta bort en bit av tretexen som sitter på väggen för det kommer vi troligen inte att göra fler gånger. Sammanlagt finns det 10 lager tapet på väggarna och underst en pappspänning direkt på timret/planket. Nu ser vi bara små fragment av de tidigaste tapeterna men vi får nog ta bort en bit och se om vi kan särskilja de olika lagerna åt.

Här ser man de undre lagerna med tapet som finns under tretexen.

Kring dörrarna sitter originalfoderna kvar fast eftersom tretexen är ditsatt i efterhand ligger foder och tapet i samma nivå vilket inte är så fint. Vi får se om vi kan flytta ut foderna eller om vi bara får leva med det.

På insidan av dörren tog vi bort masoniten. Ingen trevlig syn framkom då det saknas två speglar i dörren. Tanken finns även att ev vända på dörren vilket skulle bli bättre för rummet utanför men det kräver lite mer insatser just nu men kanske i slutänden ger det lite mer. Om dörren kan fixas vet vi inte kanske kan vi stället ta dörren som ska sitta mellan köket och farstun, den kommer vi aldrig att sätt upp.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post30

Någon som har koll...

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Wed, February 01, 2012 15:58:05

...på vart en liten kartong med köksbeslag är? Någon i detta fall (och allt som oftast) var jag så det var bara att traska ner i källaren och försöka komma ihåg hur lådan, för det var väl en låda, såg ut när vi hämtade den i affären för över ett halvår sedan. Mitt första skattjaktsförsök misslyckades men skam den som ger sig, vid andra försöket såg jag faktiskt lådan som stod så fint på en hylla och som ju inte alls var brun utan röd-vit och visst låg våra beslag där. Nu är ju inte köksluckorna riktigt färdiga men det känns ganska nära nu. En liten lådfront till den för plåtar specialgjorda lådan under ugnen kom dock upp i måndags så nu slipper jag gå in i skafferiet och hämta plåtar -ett litet steg i kökrenoveringen men ändå mindre steg för mig smiley

Nu ska vi/jag bara lokalisera alla gångjärn och låsbeslag som verkar vara utspridda både här och där i källaren så att de i alla fall är samlade på ett ställe och rengjorda när det äntligen blir dax för uppsättning av köksluckorna.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post29

Nästan i hamn!

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Wed, January 04, 2012 20:02:23
Visserligen har julen kommit och gått men vi är faktiskt nära ett totalt färdigt kök! Köksluckorna är ganska långt ifrån färdigmålade men idag kom golvlister och hyllorna och skomakarlampan på plats. Dörrfoder och skurklossar spikades upp förra veckan så nu är det bara en mindre golvlist kvar som ska sitta vid underskåpen. Vi har kvar orginalfoder, skurklossar och lister i vissa rum så tanken var att ta fram eller hitta likadana. Ett lyckat besök hos Bröderna Bräder gav oss en identisk golvlist, foder vars enda skillnad är bredden samt specialsågad skurkloss så det vara bara att lägga undan den gråa penseln och ta tag i den köksgröna. Vi blev otroligt nöjda med att vi målade lister och foder i samma färg som väggarna, det hade nog blivit för mycket med en färg till även om den hade varit vit och det hade nog inte passat så bra med gulvita och svarta golvet.


Nu är det bara att ta tag i den gråa penseln igen och försöka bli färdig med köksluckorna. Ska bara måla städskåpsdörren i "rätt" gröna färg först.

Vi tycker att det blev mycket bra med två öppna hyllor och dimbar hisslampa över vår arbetsbänk. Nu kan vi ha bara lite ljus på under kvällarna och slipper tända i taket.

  • Comments(4)//waldidyll.lindekull.com/#post28
Next »