Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Bara möblerna fattas!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Thu, June 14, 2012 08:50:03

Plötsligt händer det...fast inte så mycket på hemsidan, som vanligt.

Vi har flera projekt på g samtidigt både ute och inne men det stora sovrummet är det som ligger närmast till hands att bli klart.

Det var första gången som vi tapetserade i huset men som tur är har vi hjälp av Martins pappa även till detta. Det är otroligt vilken skillnad det blir och vi SÅ nöjda med valet av tapeter. Att det är roligt att tapetsera gör lite att allt slit med underarbetet glöms bort lite fast när man sedan är framme för att göra en närstudie av den nytapetserade väggen upptäcker man hur otroligt viktigt det är att göra underbarbetet ordentligt för varenda litet slarv/miss syns och känns genom tapeten.

Vi valde tapeten Löväng ur Duros kollektion Gammalsvenska 2011 samt bården Akantus. Det finns så många fantastiska tapeter att välja mellan och det bästa är att vi kommer att behöva göra fler tapetval i takt med att vi gör i ordning de övriga rummen i huset. Vi funderade ett tag på att måla snickerierna i någon annan färg än vit. Fick förslaget "brunt" av vår målare men valde till slut Ottossons Vit gräddton och det är inget vi ångrar. Vi får se om vi är mer modiga nästa gång.

Murstocksnischen gapar lite tom men vi hittar säkert något att ställa dit.

Taklampan blev vi otroligt nöjda med även om den ska kortas lite. Hittade den längst in i affären Gamla Lampor i Malmö och slog till direkt. Säljaren sa att den var ifrån 1910-20-talet och det passar ju både oss och huset perfekt.

Det som återstår nu är att dra elen innan vi, äntligen, kan flytta in och komma i ordning. Sedan får vi se om orken räcker till för att dra igång fixet med nästa sovrum. Det är där som vi sovit hittills och som nu ska bli killarnas rum. De har storslagna planer för sitt rum medans vi tänker oss en extra light version där vi bara målar väggarna och lägger in ett provisoriskt golv (plast eller laminat). Att ha ett skurgolv som ibland ger stickor i ett barnrum känns inte helt lämpligt.

Annars händer det en hel del saker utomhus där den verkligt stora grejen är ommålningen av fasaden. Fast det får bli ett annat inlägg.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post33

Golvet -från fernissat till fernissat!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Mon, May 07, 2012 21:18:44

Tyvärr var ytskicket på trägolvet i stora sovrummet ingen vacker syn. Klart, målaren som för ca 70 år sedan målade i rummet kunde väl aldrig tänka sig att några nya ägare skulle få för sig att vilja ta fram trägolvet och fernissa om det. Undrar vilka idéer och ideal som råder om ytterligare 70 år?


Så här såg golvet ut innan vi påbörjade slipningen.

Vi gjorde små halvhjärtade försök att skrapa och slipa lätt men eftersom hela golvet var mer eller mindre fläckigt insåg vi att vi var tvungna att slipa golvet. Fram med excenterslip och bandslip och på med matolja vilket inte lyckades. Tog fram Speedheatern och värmde lite men det gav inte heller något bra resultat. Det slutade med att vi tog hem två olika golvslipningsföretag för offerter. Kanske främst för att vi inte kände att tiden fanns att ligga i flera veckor på ett 21 kvm stort golv för att försöka få det fri från fernissan. Han som vi anlitade sa att det faktiskt gick att bibehålla lite av den kupningen som varje bräda hade innan slipning (man körde helt enkelt inte på diagonalen när man slipade). Min förutfattade mening har hela tiden varit att denna kupning alltid försvann om man slipade om golvet men efter att ha sett resultatet är jag nu omvänd. Visst känner man de enskilda brädorna även nu efter slipningen och givetvis är vi jättenöjda!


Slipningen i full gång.

Golvet nyslipat och lukten av nytt trä spreds i huset.
Flammigheten beror på att vi fuktat golvet för att fibrerna ska resa sig.


Det var lite nervöst när vi sedan skulle ge oss på att fernissa golvet efter slipningen. Vi hade köpt fernissa och fått en färgblandning (Italiensk grön umbra och bränd terra) tillagad av Målarmästaren. Det svåra var att försöka blanda ihop färgen med fernissan så att det varken blev för mörkt eller för ljust. Tipset vi fått var att inte göra det för mörkt i första strykningen utan att även lägga till färg i andra strykningen om vi inte var nöjda med kulören. När vi började måla såg det till en början mycket bra ut men efter att fernissan torkat tyckte vi att färgen var lite mesig och hade i lite färg även i andra strykningen. Sedan strök vi ytterligare en gång med fernissa innan vi var nöjda.

På gång med första strykningen.
Golvet och murstocken är klara!!!  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post32

Kaminprojektet som inte blev!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Sun, April 22, 2012 21:26:10
Vår tanke var att installera en gammal Norrahammarskamin (Sirius) i vårt blivande sovrum. Från början kanske inte helt och fullt genomtänkt med en kamin i ett sovrum men oj vad fint det skulle bli.
Murstocken utan påklistrade tidningar (från 1943) och tapeter

Vi började med att hugga ner den igenmurade nischen som finns i murstocken mitt på väggen. Lite överraskande hittade vi ett inmurat anslutningsrör en bit upp från golvet som satt i ett upptaget hål till en rökkanal som kommer från första våningen.
Det dök upp ett hål och stos när vi tog bort tegelstenarna i nischen

Innan vi påbörjade renoveringen satt det en ventil uppe i taket i murstocken så vi visste att rummets rökkanal satt där väggen möter taket. Så nu hade vi två rökkanaler att välja mellan men eftersom vi har planer på installation av kamin och kakelugn på första våningen var det upphuggna hålet mitt på väggen inget alternativ.
Här kan man se de två olika ingångarna till de två kanalerna.

Först kallade vi in sotaren som kom och provtryckte och nej, kanalen var inte godkänd utan den läckte både mellan kanalerna och även ut i bjälklagret. Lösningen blir att glidgjuta eller sätta rör i alla de kanaler som vi i framtiden vill nyttja för eldning. Vi tog efter det ut två olika firmor för att få offerter på glidgjutning/rör. Problemet med att nyttja den ursprungliga kanalen är att kanalen går in precis där väggen möter taket och det därmed kan blir mycket varmt mot taket och även i bjälklagret. Även om vi skulle glidgjuta så är murstocken inte så tjock och vi vet inte hur länge det skulle hålla med en ingjuten stos som expanderar en hel del när den blir varm. Om vi istället skulle installera en kakelugn kommer vi ifrån problemet då rökgaserna från den har en mycket lägre temperatur.
Efter mycket dividerande hit och dit tog vi därför beslutet att inte installera kaminen i sovrummet. Vi vet ju inte heller hur mycket som vi skulle ha använt kaminen eftersom det inte är det optimala att elda i det rum där man sedan ska sova. Nu i dagarna har vi haft en kille som har satt igen de två olika hålen i murstocken samt putsat den. På så sätt har vi alla möjligheter att i framtiden installera t.ex. en kakelugn.
Färdigputsad murstock och nyslipat golv!

Vi har nu köpt kalkfärg som ska användas till att vitmåla murstocken. Kanske kan vi t.o.m ha kaminen stående i nischen och låtsas att den är inkopplad ;) Förhoppningsvis kommer vi att kunna installera kaminen i rummet utanför stora sovrummet men det får bli ett senare projekt.


  • Comments(2)//waldidyll.lindekull.com/#post31

Nytt projekt!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Mon, February 27, 2012 08:37:25
Så drog vi igång med ett nytt projekt lite hux-flux. Efter att ha vänt och vridit på ovanvåningens olika rum så tror vi att vi har en lösning som kommer att fungerat ett tag i alla fall. Det är väl en fördel (men samtidigt nackdel) att huset inte har dagens traditionella upplägg med ett föräldrasovrum och några mindre barnsovrum utan från början var en egen lägenhet skild från nedervåningen. Som det blir nu flyttar vi in i det stora sovrummet igen något som jag inte riktigt såg framför mig för bara någon månad sedan men det här blir nog bra. Nackdelen är att vi nu inte kan erbjuda våra besökare en egen svit när de kommer på besök utan nu får de istället husera i killarnas sovrum medan vi kan lägga ut madrasser i vårt stora sovrum som killarna får sova på.

Golvet i rummet tog vi fram strax efter vi flyttat in. Ingen sunkig heltäckningsmatta här inte! Fram kom istället ett färgstänkt och nedkladdat fernissat golv som var mycket vackrare. Hur vi nu ska bli av med färgen och sedan fernissa om golvet har vi inte löst än men fernissat ska det i alla fall bli.


Så här kan man med bli av med överskottsfärg.


Taket är pappspänt och vi hoppas att det räcker med att måla om det. Troligen byter vi dock elledningen ut till taklampan och måste då ev klistra papp över den nyuppsatta kabeln om vi inte spikar den ovanpå pappen. Det finns en vattenfläck precis ovan fönstret som vi får se till att schellacka innan vi målar.

När man väl bestämt sig och sedan börjar dra lite i tapeten så går det mesta av bara farten. Utan att helt tömma rummet drog vi ner 2 lager tapet i halva rummet och knackade bort en tegelsten i den igenmurade nischen. Under förra veckan har vi fortsatt med tömning och bortknackning och trots stängd dörr verkar dammet ha spridit sig vidare ut i huset. Vi var bara tvungna att ta bort en bit av tretexen som sitter på väggen för det kommer vi troligen inte att göra fler gånger. Sammanlagt finns det 10 lager tapet på väggarna och underst en pappspänning direkt på timret/planket. Nu ser vi bara små fragment av de tidigaste tapeterna men vi får nog ta bort en bit och se om vi kan särskilja de olika lagerna åt.

Här ser man de undre lagerna med tapet som finns under tretexen.

Kring dörrarna sitter originalfoderna kvar fast eftersom tretexen är ditsatt i efterhand ligger foder och tapet i samma nivå vilket inte är så fint. Vi får se om vi kan flytta ut foderna eller om vi bara får leva med det.

På insidan av dörren tog vi bort masoniten. Ingen trevlig syn framkom då det saknas två speglar i dörren. Tanken finns även att ev vända på dörren vilket skulle bli bättre för rummet utanför men det kräver lite mer insatser just nu men kanske i slutänden ger det lite mer. Om dörren kan fixas vet vi inte kanske kan vi stället ta dörren som ska sitta mellan köket och farstun, den kommer vi aldrig att sätt upp.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post30

Fernissat

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Thu, July 17, 2008 07:16:17

Så har då äntligen heltäckningsmattan åkt ut från det stora sovrummet. Mattan var limmad på en gråspräcklig plastmatta. Plastmattan i sin tur var limmad på masonitskivor som var spikade i trägolvet.

När trägolvet väl var framme så såg vi att det var fernissat med en lite brun nyans.

Tyvärr var de inte så noga med att skydda golvet då de målade detaljerna såsom lister och element en gång i tiden målades om i vitt. Tanken var kanske att det inte var någon mening med att skydda golvet eftersom de skulle spika på masonitskivor då de var färdiga med målningen. Golvet är nämligen fullt med färgspill och små bitar av tapetspill. Synd att de inte la på masoniten som skydd först. På denna skulle de ju ändå lägga en matta.

Vi kommer antagligen slipa om golvet men vad vi gör sedan vet vi inte exakt ännu. Antingen fernissar vi om det eller kanske vi oljar det. Nackdelen med fernissa är ju att det blir väldigt halt samt att ytan slits relativt fort med följd att det måste fernissas om igen.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post5

Stora sovrummet - När vi köpte huset

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Thu, July 17, 2008 06:55:33

Stora sovrummet har en ljus spräcklig heltäckningsmatta och på väggarna sitter en vit/ljusrosa strukturtapet.

Murstocken går in en bit i rummet och här har med all säkerhet en kamin eller kakelugn stått en gång i tiden.

Blog Image

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post4