Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Ibland går det snabbt.

AllmäntPosted by lindekull.com Fri, August 20, 2010 13:02:33

Tänk, två inlägg på två dagar...

Försök till bra bild på den framskrapade blå färgen. Inte alls lätt med någon bra färgåtervinning men hyfsad ändå. Så här när större delen av verandan är skrapad och inte målad tycker jag att den skiftar i svagt blått och kollar jag på sjoken så är det en blå färg. Spännande med oväntade framskrapningar!

Så här ser vår fasad ut nu. Undrar vad grannarna tänker? Vi får väl provmåla lite olika %-blandningar så att dem, och vi, får en hint om hur det kan se ut i framtiden.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post21

Uppehåll?

AllmäntPosted by lindekull.com Wed, August 18, 2010 17:24:41

Ett inlägg utan bilder är ändå ett inlägg...

Efter att ha haft den STORA arbetsinsatsen under första semesterveckan med färgskrapning av underbara föräldrar drog vi till Gotland för avkoppling. När vi sedan kom hem igen var vädret inte på vår sida och vi, eller i alla fall jag (hon), kom av oss. Nya krafter önskas och ffa att vädret bättrar sig!

I alla fall så är den nedersta delen av söderfasaden skrapad och grundad. Nu sliter vi med verandan för att skrapa färdigt och få på grundfärg där med så att vi kan sova gott i vinter. I lördags skrapade vi fram BLÅ färg på en undanskymd plats på verandan. Vi har tidigare sett spår av blå färg i de färgsjok som numera ligger kring verandan men inte tänkt så mycket på det. Det känns lite främmande att tro att huset haft en blå kulör så jag ska försöka ta en bra bild och maila iväg till min nya "vän" på länsmuseet för att höra vad hon tror. Nu är det inte aktuellt med en ny blå kulör med spännande att det kanske inte varit umbra eller ockra som jag trott hittills.

Husets rör börjar tydligen sjunga på sista versen. Inom en vecka har vi haft två läckande vattenrör samt ett avlopp som läckt så igår hade vi röris på besökt (för att laga pelletsbrännaren!) så nu ska vi bila lite i källarväggen för att fixa det mest akuta- avloppet från badkaret. Barnen får duscha nu vilket inte alls alltid är så populärt.

Återkommer när jag har bilder...

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post20

Fasad del 1

AllmäntPosted by lindekull.com Mon, July 05, 2010 12:36:09

Efter besöket av målarmästare Ottosson förra veckan och kanske ffa efter ett enkelt samtal till en f.d målare har vi nu en fast plan över hur sommarens projekt ser ut; färgen ska bort på nedre delen av södra fasaden!

Efter att ha ältat och trätat över om akrylaten skulle bort fick vi ett avgörande kvällen innan besöket. Akrylatfärg behöver luftspalter på båda sidor om den målade ytan. Eftersom vi har ett timmerhus utan några "moderna" inslag som isolering och luftspalter passar akrylat inte vårt hus. Tänk så enkelt, vi har ju vetat det hela tiden men behövde tydligen höra det från någon annan (som inte alls gillar linoljefärg). Hux-flux var alla inne på samma linje, att färgen ska bort innan fasaden målas med linoljefärg.

Besöket av Ottosson var också givande. Visserligen tyckte han att vi kunde måla över akrylaten med linolja med eftersom den befintliga färgen släppt så otroligt mycket på de 5 åren som den suttit är ju risken att det kommer att spricka upp mer i fortsättningen. Tyvärr var han återhållsam gällande färgsättningsförslag, "är ägaren nöjd är färgen bra". Som tur är är vi båda inne på samma typ av färgsättning, grön umbra med engelskt röda fönster.

Så nu har en speedheater inskaffas och nu ska vi leta efter en ställning så att vi i alla fall kommer upp 3 m i luften.

Så här ser fasaden ut nu. Nederst den provmålade ytan som vi redan håller på att speeda bort.

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post19

Högsäsong

AllmäntPosted by lindekull.com Tue, June 29, 2010 12:21:04

Just nu borde vi......(typ en massa saker) men istället gör vi.....(en massa andra saker).

Det stora problemet är vad vi ska göra med vår fasad och ffa södersidan. Den hemska akrylatfärgen har börjat släppa och flaga och ska därför BORT! Frågan är hur mycket; allt eller bara det som släpper när man skrapar. Att göra trärent är ett stort arbete men ger den snyggaste resultatet. Att "bara" slipa funkar men det blir otroligt fult när man sedan målar över både trärent och "färgade" delar av panelen.

Kanske är det bästa att skrapa och måla med akrylat igen, blunda för övergångarna och tänka att vi får mer tid i framtiden. Fast tanken på en trären fasad målad med linoljefärg har inte helt släppts av en av beslutstagarna. Vi får troligen hembesök av vår linoljefärgleverantör och tillika målare imorgon. Har en provyta målad med linoljefärg sedan två veckor tillbaka så vi får se var hans råd blir. Oavsett kommer större delen semestern att läggas på södersidan (just nu är vi mest på latsidan) smiley

Annars inskaffade vi en trädgårdspaviljon i söndags. Ska försöka lägga in en bild när den har monteras och ser ut som den ska och inte sned och vind som fallet är nu.

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post18

Spegeldörrar

AllmäntPosted by lindekull.com Sun, March 14, 2010 21:41:12

På två dörrar har vi tagit bort masonitskivan som någon gång spikats dit för att modernisera dörrarna. Vi hade ju givetvis hoppats på att finna fantastiska spegeldörrar. Dörrarna har nog varit fina men de är av modeller helfranska som innebär att spegellisten går ut utanför dörrbladets yta. För att få masonitskivan dikt an mot dörrbladet har därför en yxa använts för att "justera" spegellisten. Trist tycker vi och funderar på hur vi på bästa sätt kan renovera dörrarna.

Just dörren på bilden är toalettdörren på nedre plan.

  • Comments(3)//waldidyll.lindekull.com/#post16

Kakelugnar

AllmäntPosted by lindekull.com Sat, December 20, 2008 07:58:01

Igår hade vi besök av en hantverkare som skulle titta på vår murstock och möjligheterna att eventuellt kunna sätta in någon kakelugn och/eller kamin.

Hans bedömning var att murstocken var orginal upp till nock. Ovan tak är den däremot ommurad vid något tillfälle. Och i källaren, som ju inte var utgrävd förrän på 40-talet har de murat i efterhand och anslutet till murstocken.

Hantverkaren tror även att det varit kakelugnar på både nedre och övre plan. Det betyder att det funnits totalt fem kakelugnar och två spisar anslutna till murstocken.

I flera rum har de byggt igen det urtag i murstocken där kakelugnen stått. Och på nedre plan så har de möjligtvis använt detta utrymme för nya rökkanaler. De nya rökkanalerna ansluter isåfall till den öppna spisen samt till pannan i källaren. Åt andra hållet ansluter den eventuellt nya kanalen till den kanal som en gång använts till kakelugnen.

Är det på detta vis så kan det bli krångligt/dyrt att installera en kakelugn på nytt, åtminstone på nedre plan.

För att helt säkerställa hur rökkanalerna går vill hantverkaren ta upp håll på några ställen i murstocken, loda, filma, lägga in rökpatroner mm. Ett jobb som i våra öron låter omfattande men som tydligen inte skulle ta mer en 2-3 timmar ett utföra.

Spontant känns det som att vi vill få detta jobb utfört. Men vi ska fundera lite innan vi betämmer oss.

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post7