Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Någon som har koll...

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Wed, February 01, 2012 15:58:05

...på vart en liten kartong med köksbeslag är? Någon i detta fall (och allt som oftast) var jag så det var bara att traska ner i källaren och försöka komma ihåg hur lådan, för det var väl en låda, såg ut när vi hämtade den i affären för över ett halvår sedan. Mitt första skattjaktsförsök misslyckades men skam den som ger sig, vid andra försöket såg jag faktiskt lådan som stod så fint på en hylla och som ju inte alls var brun utan röd-vit och visst låg våra beslag där. Nu är ju inte köksluckorna riktigt färdiga men det känns ganska nära nu. En liten lådfront till den för plåtar specialgjorda lådan under ugnen kom dock upp i måndags så nu slipper jag gå in i skafferiet och hämta plåtar -ett litet steg i kökrenoveringen men ändå mindre steg för mig smiley

Nu ska vi/jag bara lokalisera alla gångjärn och låsbeslag som verkar vara utspridda både här och där i källaren så att de i alla fall är samlade på ett ställe och rengjorda när det äntligen blir dax för uppsättning av köksluckorna.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post29

Nästan i hamn!

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Wed, January 04, 2012 20:02:23
Visserligen har julen kommit och gått men vi är faktiskt nära ett totalt färdigt kök! Köksluckorna är ganska långt ifrån färdigmålade men idag kom golvlister och hyllorna och skomakarlampan på plats. Dörrfoder och skurklossar spikades upp förra veckan så nu är det bara en mindre golvlist kvar som ska sitta vid underskåpen. Vi har kvar orginalfoder, skurklossar och lister i vissa rum så tanken var att ta fram eller hitta likadana. Ett lyckat besök hos Bröderna Bräder gav oss en identisk golvlist, foder vars enda skillnad är bredden samt specialsågad skurkloss så det vara bara att lägga undan den gråa penseln och ta tag i den köksgröna. Vi blev otroligt nöjda med att vi målade lister och foder i samma färg som väggarna, det hade nog blivit för mycket med en färg till även om den hade varit vit och det hade nog inte passat så bra med gulvita och svarta golvet.


Nu är det bara att ta tag i den gråa penseln igen och försöka bli färdig med köksluckorna. Ska bara måla städskåpsdörren i "rätt" gröna färg först.

Vi tycker att det blev mycket bra med två öppna hyllor och dimbar hisslampa över vår arbetsbänk. Nu kan vi ha bara lite ljus på under kvällarna och slipper tända i taket.

  • Comments(4)//waldidyll.lindekull.com/#post28

Det kom ett mms...

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Thu, November 03, 2011 14:20:00

... i lördags när jag flytt fältet för mannens grabbkväll på fredagen. På lördagen kom svärfar ut till M och arbetet med att spika taklister sattes igång. När jag kom hem på söndagen var det bara en liiiten bit kvar på murstocken som inte var uppspikad. Pga jag vet inte vad så räckte inte listerna utan den lilla biten kommer att bestå av tre ihoplimmade spillbitar som blivit över. Listen är en bred svanhalslist som är mycket lik den som sitter i skafferiet och därmed troligen original. Nu när vi fått upp listen känns det som om vi är ytterligare en bit mot vårt mål, dvs ett färdigt kök. Min vision är att det ska vara klart till jul men vid närmare eftertanke så kanske det är lite väl högt uppsatt mål eftersom jag/vi har X antal strykningar kvar på köksluckorna plus att golvlister och dörrfoder inte ännu är inköpta eller målade. Vi får väl se hur det blir men nu när utesäsongen i stort är slut kanske vi kan koncentrera oss på köket.

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post27

Nytt och gammalt

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Mon, March 21, 2011 20:37:29

Så kom kyl/frysen på plats. Otroligt vad mycket vi får in i den nya kylen; både det som tidigare var uppe i köket och det som stod nere i gamla kylen. Fast det är jobbigt att jämt ha en fullknökad kyl så vi ska flytta ner lite till den kyl som vi förut hade i köket men som nu fått flytta ner i källaren. Även frysvolymen ökade så nu får vi omorganisera igen. Den nya kylen är över 2 m så vi fick ta bort "snacks-skåpet" -Synd!

När vi drog ut den gamla kyl/frysen ur sitt hål kom delar av den gamla panelen fram. Kul att vi kan jämföra den gamla gröna färgen med den som vi valt (efter den gamla som referens) och att det blev så likt. Synd att man inte kan göra små tittluckor överallt för tänk så fort man glömmer hur det en gång såg ut.

På tur står köksluckorna att bli färdigmålade. Men innan dess måste hyllorna i källaren tas upp och stuvas in i "lång-garderoben". En handlig som verkar lätt på pappret men svår i praktiken...

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post24

Ett litet steg framåt.

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Mon, March 14, 2011 22:39:24

Beställde en ny kyl/frys ikväll. Imorgon bär det iväg för att kolla in ytterdörr. Valet mellan en fabriksny i gammal stil och en snickartillverkad i gammal stil kanske inte handlar om så mycket pengar men vi har inte kollat exakta skillnader. En fabriksny tycker vi har detaljer som inte ser "tidstypiska" ut; spårfrästa speglar och påklistrade spröjs.

Det lilla steget framåt innebär att köket i stort är färdigmålat. Nu är det bara den snea och vinda dörren till städskåpet som är målad i den felaktiga gröna nyansen. Vi ska göra ett försök att räta till den och det brukar innebära borrhål och spackel innan pensel får komma i handen.

Bjuder på en bild så att drängen får veta att rensluckan som står i källaren inte glömdes bort utan har fått färg den med.

Nu när väggarna är målade är det dax att ta tag i luckorna så vi snart slipper se all husgeråd som står på hyllorna och samlar damm, öppna hyllor är nog inget för oss smiley

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post23

Går det framåt?

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Sun, March 14, 2010 21:28:22

Jo, det går framåt. Men vi har tydligen inte så bråttom. Så vi får väl bjuda på lite bilder innan köket är klart...

Vi har byggt ut en vinkel från den befintliga köksbänken för att få mer arbetsyta. Ny bänkskiva, inbyggnadsugn, induktionshäll samt kaklet har kommit på plats. ovanför kaklet till höger i bild skymtar den pärlspont som kommer sitta på alla väggar. Just denna del har den slutliga gröna nyansen. När vi hade börjat få upp en hel del pärlspont var vi inte nöjda med den gröna färg som vi valt. Vi har därför justerat nyansen något inför slutstrykningen.

Under det nya bänkskåpets golv la vi in det senaste numret av vår dagstidning innan golvet spikades fast. Tänkte det kunde vara kul att hitta om nu någon väljer att riva skåpet någon gång om många, många år.

Även den nya blandaren har kommit på plats.

Det senast som hänt i köket är att en ny diskmaskin inhandlats. Detta var inte planerat, men den gamla maskinen la helt enkelt av. Men vad nöjda vi blev med den nya. Det blev en Cylinda med tre korgar. Tyst och rymlig.

  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post15

Det går framåt...

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Mon, April 13, 2009 23:37:27

...men inte så fort. Tur att vi inte har bråttom. Under veckorna är det svårt att hinna göra så mycket och vissa helger försvinner till annat än arbete med huset.

Vi har iallfall målat färdigt taket, lagt ett undergolv på det gamla trägolvet som fanns under plastgolvet, målat en del av den pärlspont som ska upp på väggarna, kommit en bra bit på väg med tillbyggnad av underskåpen samt installerat nya hällen och ugnen.

Några bilder på hur det ser ut idag...  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post14

Renovering av kök

Nedre plan - KöketPosted by lindekull.com Wed, February 11, 2009 22:37:36

Denna vecka har vi påbörjat renovering av köket.

Under fem lager tapeter och ett lager masonit på väggarna hittade vi pärlspont som var målad i björkimitation upp till brösthöjd och grönt ovanför det. Stora delar av pärlsponten är full med hål efter hundra år av olika inredningslösningar, såsom hyllor etc. Dessutom är en av väggarn mot skafferiet samt väggen som gränsar till badrummet ombyggda / nya så här finns ingen pärlspont. Även ovanför fönstrena saknas pärlspont eftersom nya mindra fönster sattes in under 40-talet. Tre av tapetlagrena fanns under masoniten och var gammal spännpapp.

Även taket består av grönmålad pärlspont under masoniten.

  • Comments(2)//waldidyll.lindekull.com/#post13
Next »