Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Det är mycket nu!

TrädgårdenPosted by lindekull.com Wed, October 12, 2011 14:20:05

Vi bytte avloppet och frid och fröjd, trodde vi. Två veckor senare och ett källargolv fullt med badvatten konstateras en rad "brister". Det nya rensröret utanför huset har knäckts av grävaren vid återställandet av grusplanen, det är stopp i avloppet igen och stoppet sitter i kommunens rör utanför tomtgränsen. Ett rör som de på kommunen till på köpet inte hade en aning om fanns där! Nu måste vi koppla ihop avloppet från toaletter och badrum med avloppet från källarbrunnarna och köket som går i eget rör ut till spolbrunnen vid tomtgränsen och vidare i kommunens rör (som finns på kartan). Alltså blir det till att gräva upp tomten på nytt, flytta ett träd och flytta x antal växter som redan har fått flytta en gång men som återigen är i vägen. Vi ska nu även passa på att gräva om tomten så att vi blir av med sluttningen ner mot grannen och därmed får två plan med gräsmatta. Det blir då en start av det stora uthus-byggar-projektet som vi kommer att dra igång med nästa år. Igår kom grävmaskinen och påbörjade avloppsbyte del 2. Tomten är uppochnedvänd och värre blir det. Vi kommer att ha en leråker utanför framöver...

Det konstaterades förra vecka att vi fått hussvamp i källaren! Vi hade ett förvaringsskåp mot ytterväggen och det var bakom och i det som vi hittade svampen. En tydlig doft av champinjon spred sig i källaren och enligt Anticimex är det bara äkta hussvamp och just champinjoner som avger champinjondoft. Som tur är är hela källaren putsad och vi var snabba med att slänga ut skåpet så det ska inte finnas så mycket trä för svampen att sprida sig till. Vi har brännt väggen med gasolbrännare så förhoppningsvis har vi "utrotat" våra oinbjudna svampgäster. Vissa av oss som är anti växter vid husgrunden har fått vatten på sin kvarn och det är bara att hålla med. Utanför den angripna väggen hade ett nytt "räddningsland" anlagts i våras och har vattnats ganska mycket så det är nog vattnerskan som tar på sig skulden...

Så här ser äkta hussvamp ut -som utspilld kakao

Lite roliga saker händer det med. Vi har haft hembesök av en tjej från en lokal handelsträdgård som sedan gjorde ett rabattförslag till slänten ovanför vår nygjorda stödmur. Det var jättekul med besöket och hennes förslag innehöll både roliga överraskningar som julros och växter som jag absolut inte vill ha -cypress. Även rhododendron fanns med vilket var oväntat men i min, tidigare, värld har det bara funnits de stora park-varianterna och de skulle vi inte ha där. Vi gjorde endast små justeringar annars köpte vi hela förslaget i fredags och under lördagen kom de i jorden. Så skönt att ha en rabatt med växter som förhoppningsvis ska stanna, växa till sig och bli fina samt täcka så bra att vi slipper rensa ogräs.

Har ingen bild på rabatten just nu utan istället blir det en bild på hur söderfasaden ser ut inför vintern. Svårt att se men den nedre och högra delen har vi provmålat med 12% ital. grön umbra. Vi ska troligen ha lite mer kulör i fasadfärgen för det ser lite blekt ut just nu.

  • Comments(0)//waldidyll.lindekull.com/#post26