Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Golvet -från fernissat till fernissat!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Mon, May 07, 2012 21:18:44

Tyvärr var ytskicket på trägolvet i stora sovrummet ingen vacker syn. Klart, målaren som för ca 70 år sedan målade i rummet kunde väl aldrig tänka sig att några nya ägare skulle få för sig att vilja ta fram trägolvet och fernissa om det. Undrar vilka idéer och ideal som råder om ytterligare 70 år?


Så här såg golvet ut innan vi påbörjade slipningen.

Vi gjorde små halvhjärtade försök att skrapa och slipa lätt men eftersom hela golvet var mer eller mindre fläckigt insåg vi att vi var tvungna att slipa golvet. Fram med excenterslip och bandslip och på med matolja vilket inte lyckades. Tog fram Speedheatern och värmde lite men det gav inte heller något bra resultat. Det slutade med att vi tog hem två olika golvslipningsföretag för offerter. Kanske främst för att vi inte kände att tiden fanns att ligga i flera veckor på ett 21 kvm stort golv för att försöka få det fri från fernissan. Han som vi anlitade sa att det faktiskt gick att bibehålla lite av den kupningen som varje bräda hade innan slipning (man körde helt enkelt inte på diagonalen när man slipade). Min förutfattade mening har hela tiden varit att denna kupning alltid försvann om man slipade om golvet men efter att ha sett resultatet är jag nu omvänd. Visst känner man de enskilda brädorna även nu efter slipningen och givetvis är vi jättenöjda!


Slipningen i full gång.

Golvet nyslipat och lukten av nytt trä spreds i huset.
Flammigheten beror på att vi fuktat golvet för att fibrerna ska resa sig.


Det var lite nervöst när vi sedan skulle ge oss på att fernissa golvet efter slipningen. Vi hade köpt fernissa och fått en färgblandning (Italiensk grön umbra och bränd terra) tillagad av Målarmästaren. Det svåra var att försöka blanda ihop färgen med fernissan så att det varken blev för mörkt eller för ljust. Tipset vi fått var att inte göra det för mörkt i första strykningen utan att även lägga till färg i andra strykningen om vi inte var nöjda med kulören. När vi började måla såg det till en början mycket bra ut men efter att fernissan torkat tyckte vi att färgen var lite mesig och hade i lite färg även i andra strykningen. Sedan strök vi ytterligare en gång med fernissa innan vi var nöjda.

På gång med första strykningen.
Golvet och murstocken är klara!!!  • Comments(1)//waldidyll.lindekull.com/#post32