Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Spegeldörrar

AllmäntPosted by lindekull.com Sun, March 14, 2010 21:41:12

På två dörrar har vi tagit bort masonitskivan som någon gång spikats dit för att modernisera dörrarna. Vi hade ju givetvis hoppats på att finna fantastiska spegeldörrar. Dörrarna har nog varit fina men de är av modeller helfranska som innebär att spegellisten går ut utanför dörrbladets yta. För att få masonitskivan dikt an mot dörrbladet har därför en yxa använts för att "justera" spegellisten. Trist tycker vi och funderar på hur vi på bästa sätt kan renovera dörrarna.

Just dörren på bilden är toalettdörren på nedre plan.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Lindekull Fri, August 20, 2010 12:39:26

Johannes- Vi har pratat med Länsmuseet och fått tips på ett snickeri som har mycket gamla lister samt en snickare som håller på med renoveringar av dörrar mm. Vi fick även ett utdrag ur en bok; Ritningar på innerdörr ur boken Sekelskiftets byggteknik, Valfrid Karlsons byggnadslära utgiven 1915.

Vi har inte tagit tag i dörrarna men vi blir ju påminda om dem dagligen i och med att vi tagit bort masoniten på två ställen. Kruxet är bl.a. att den helfranska listen sitter mellan ramen och spegeln och att vi därför antagligen måste sära på hela dörren vid en renovering om vi inte kommer på en "fusklösning" där vi fäster en list ovanpå resterna av den ursprungliga.

Mikael- Tja, fascinerade vet jag inte, snarare marodörer! Fattar inte hur de kunde göra detta besvär på alla speglar på alla dörrar. Varför inte köpa nya istället? Vi har några mindra dörrar som troligen tillkommit senare. Minst en av dem har halvfranska lister så vi hoppas att alla mindre dörrar har det.

Posted by Johannes Fri, August 20, 2010 11:03:56

Vi har samma problem med våra dörrar från 1903. Trist!
Vår plan är försöka få tag rätt slags lister och försöka få på dem så snyggt som möjligt. Har ni kommit på någon listig lösning?

Posted by Mikael Wed, August 18, 2010 11:59:58

Visst är det "fascinerande" med dessa människor som helt sonika tar fram yxan och "fixar" till. Utan att ha en minsta tanke på det kulturhistoriska värdet. Jag har själv ett gammalt hus som åter ska få sin charm, och visst har man gjort samma lösningar i vårt hus som i ditt.

http://bjorkhagagnesta.wordpress.com/