Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Kaminprojektet som inte blev!

Övre plan - Stora sovrummetPosted by lindekull.com Sun, April 22, 2012 21:26:10
Vår tanke var att installera en gammal Norrahammarskamin (Sirius) i vårt blivande sovrum. Från början kanske inte helt och fullt genomtänkt med en kamin i ett sovrum men oj vad fint det skulle bli.
Murstocken utan påklistrade tidningar (från 1943) och tapeter

Vi började med att hugga ner den igenmurade nischen som finns i murstocken mitt på väggen. Lite överraskande hittade vi ett inmurat anslutningsrör en bit upp från golvet som satt i ett upptaget hål till en rökkanal som kommer från första våningen.
Det dök upp ett hål och stos när vi tog bort tegelstenarna i nischen

Innan vi påbörjade renoveringen satt det en ventil uppe i taket i murstocken så vi visste att rummets rökkanal satt där väggen möter taket. Så nu hade vi två rökkanaler att välja mellan men eftersom vi har planer på installation av kamin och kakelugn på första våningen var det upphuggna hålet mitt på väggen inget alternativ.
Här kan man se de två olika ingångarna till de två kanalerna.

Först kallade vi in sotaren som kom och provtryckte och nej, kanalen var inte godkänd utan den läckte både mellan kanalerna och även ut i bjälklagret. Lösningen blir att glidgjuta eller sätta rör i alla de kanaler som vi i framtiden vill nyttja för eldning. Vi tog efter det ut två olika firmor för att få offerter på glidgjutning/rör. Problemet med att nyttja den ursprungliga kanalen är att kanalen går in precis där väggen möter taket och det därmed kan blir mycket varmt mot taket och även i bjälklagret. Även om vi skulle glidgjuta så är murstocken inte så tjock och vi vet inte hur länge det skulle hålla med en ingjuten stos som expanderar en hel del när den blir varm. Om vi istället skulle installera en kakelugn kommer vi ifrån problemet då rökgaserna från den har en mycket lägre temperatur.
Efter mycket dividerande hit och dit tog vi därför beslutet att inte installera kaminen i sovrummet. Vi vet ju inte heller hur mycket som vi skulle ha använt kaminen eftersom det inte är det optimala att elda i det rum där man sedan ska sova. Nu i dagarna har vi haft en kille som har satt igen de två olika hålen i murstocken samt putsat den. På så sätt har vi alla möjligheter att i framtiden installera t.ex. en kakelugn.
Färdigputsad murstock och nyslipat golv!

Vi har nu köpt kalkfärg som ska användas till att vitmåla murstocken. Kanske kan vi t.o.m ha kaminen stående i nischen och låtsas att den är inkopplad ;) Förhoppningsvis kommer vi att kunna installera kaminen i rummet utanför stora sovrummet men det får bli ett senare projekt.


  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by anna Sun, January 17, 2016 19:18:58

Hoppas ni läser detta. Jag är väldigt intresserad av att köpa locket till er kamin. Maila mig annasjodin89@hotmail.se

Posted by Asta Sun, April 22, 2012 22:17:11

Det ser onekligen ut som att där kan ha varit en kakelugn en gång i tiden. I vart fall har några av våra kakelugnar sådana kanter runt om, även om de hos oss är i hörn.

Jag tror inte heller att man egentligen eldar så mycket i sovrummet där brukar man ju vilja ha svalt. Vi har en kakelugn i sovrummet, men det är nog inte den första som kommer att sättas om kan jag lova. Däremot de båda på undervåningen hade varit kul att fixa.

Vilken skillnad på golvet i de båda bilderna!

Asta