Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Stor förändring!

UtvändigtPosted by lindekull.com Tue, January 29, 2013 22:10:18

Det gula huset som inte är gult längre.

Den beskrivningen av vårt hus hörde jag förra veckan och det stämmer så bra. Numera får vi beskriva vårt hus som grå-beiget med röda fönster vilket inte låter som någon höjdare precis men vi är så otroligt nöjda med kulören. Att vi lejde bort målandet är även det en sak som vi absolut inte ångrar. Det hade verkligen varit att ta oss vatten över huvudet att ge sig på att måla fasaden själva, vi hade fullt sjå med att måla fönster, byta dåliga trädetaljer och hängrännor i takt med att målarna flyttade ställningen runt huset. Nu har vi ett nymålat hus målat med linoljefärg av en målare som nästan enbart jobbar med linoljefärg. Det tog två målare hela sommaren att bli klara men de var borta på semester fyra veckor samt några veckor på andra jobb. Skulle vi gjort jobbet själva hade det varit en bedrift att bara fått en gavel gjord. Heja ROT-bidraget!

Här har ställningen kommit upp på södra gaveln och målarna har påbörjat skrapningen. Killarna tyckte det var mycket spännande att få klättra upp till nock!

Södersidan var den del av huset som var i sämst skick. Här ligger solen på hela dagen och plastfärgen var rejält flagnad på flera ställen. Därför skrapade målarna i stort sätt trärent innan de började måla. På de övriga tre sidorna på huset gjordes ingen lika grundlig skrapning utan de skrapade bara bort det lösa. Även om det var en akrylatfärg som skulle målas över med linoljefärg hävdade målaren att det kunde göras med den risken att det bildas bubblor om linoljan tränger in bakom akrylatfärgen. Att skrapa hela huset trärent var inte realistiskt för oss och vi litar på målaren. Vi får helt enkelt hålla utkik efter blåsor.

Gaveln nästan färdigskrapad. Den nedre delen har vi gjort själva tidigare år och provmålat med en egen blandad nyans av grön umbra.

Vi hade tittat runt på andra hus för att få idéer till färgsättningen och var inne på att ha grön umbra i två olika nyanser på fasaden samt röda fönsterbågar. På ett foto från 1912 ser vi att fasaden då var ljus med mörkare snickeridetaljer och knutar samt mörkare fönster. Då vi skrapat verandan tidigare år såg det ut som att originalfärgen varit blå men när nu målarna började skrapa visade det sig att originalfärgen varit grön och att den ser ut som blå efter att ha varit övermålad under alla år. Eftersom vi inte har några originalfönster kvar vet vi inte om de var röda eller inte men det är nog mycket troligt. Det var lite lockande att försöka få fram gröna nyanser att måla huset i men vi höll kvar vid den gröna umbran som bas. Målaren blandade två nyanser av Ottossons Italienska gröna umbra som han provmålade på en del av fasaden samt strök en del av fönsterbågen med Engelsk röd. Det var svårt att få en uppfattning om hur hela huset kommer att bli och efter att ena gaveln strukits två gånger fick vi korrigera blandningen lite.

Slutgiltlig kulör på huset. Otroligt vilken skillnad det gör med röda fönster.


Vi har plåttak på skafferiet (se ovan) och på burspråket. Dessa tak målades med kulören Järnmönja från Ottossons och vi ångrar inte att vi fortsatte ha dessa tak röda. Både verandan och farstukvisten ska vi måla själva. Vi hann nästan måla en strykning på hela verandan medan vi behöver köpa ny entrédörr samt reparera kvisten något innan den målas. Eftersom huset tidigare varit ett tvåfamiljshus fanns det två entrédörrar på verandan varav den ena var övertapetserad inne men utvändigt fanns två dörrar. Vi tog nu bort den ena dörren, satte panel i öppningen och invändigt la vi in linisolering och spikade en skiva för.

Västersidan med endast en dörr in i huset. På bilden saknas det en strykning på verandaväggen men den hann vi med innan vi la undan penseln för säsongen.


En otroligt intensiv sommar var det förra året och frågan är om vi hämtat oss ännu. Som grädde på moset gjorde lillasyster entré i början av juli och vände upp och ned på vår redan kaotiska tillvaro.smiley

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Sophie Wed, January 30, 2013 21:28:23

Jättefint och verkligen stor skillnad. Huset ser mycket mer "rätt" ut med de färgerna.

Och grattis till lillasyster, vi vet också hur en lillasyster kan vända upp och ner på tillvaron även om våran kom redan för 4,5 år sedan. ;-)

http:www.sodergarden.wordpress.com