Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Uthus!

UthuslängaPosted by lindekull.com Fri, January 09, 2015 20:58:38

Hösten -12 tog vi de första spadtagen till det som kom att blir 2013-års projekt, ett uthus. Vi hann precis lägga grunden färdig innan den första snön kom i december. När det äntligen blev vår fortsatte projektet och vi började med att tillverka egna takstolar. Virket till takstolar, vindsgolv och innerväggar kommer från Marias föräldrars gård. Det är huggt i Gatehult och sågat i en intilliggande by på ett litet sågverk och sedan hyvlat i Nybro. Kul att få använda "eget" virke!


Takstolarna är resta och vindsgolvet börjar komma på plats.


Sedan var det dax för råspont, takpapp, läkt och pannor. Det låter som om det bara flög upp på en helg men så var det givetvis inte, väder och andra sysslor gjorde att vi la pannorna i början av september. För att styva upp huset så det skulle klara av tyngden av takpannorna hade vi satt väggpanel av samma typ som sitter på huset, liggande dubbelfasspont.
Bra med en hjälpande hand ibland!

Vi har även satt upp stående och liggande dekorationslister liknande de som sitter på huset. Det tycker vi blev mycket bra och gör att det blir något som bryter av panelen på gavlarna och baksidan. Fönsterna köpte vi på Fönsterantiken i Vänga, de hade ett otroligt stort sortiment men vi lyckades hitta två bågar med ungefär de proportioner som vi ritat in på bygglovsansökan. I stället för kittade är det en smal list påspikad som håller glaset på plats. På vissa ställen är listen dålig men vi hoppas att de håller lite till när de är målade och vi spacklat där listen var i sämst skick. Dörrarnas utseende var vi mycket noga med. När vi letade förrådsdörrar är nästan det enda man hittar dörrar med fiskbenspanel och rombiska fönster. Eftersom vi ville att uthuset skulle matcha huset ville vi inte ha den typen av dörr. Till slut hittade vi rätt dörrar hos ett företag som säljer uthus mm i färdiga byggsatser. De förrådsdörrar som företaget säljer var dock av den typ vi inte ville ha och inte samma som sitter på deras egna förråd. Efter lite efterforskningar kunde vi beställa "rätt" dörrar från företaget, de sålde de som reservdelar. Tyvärr var de inte i perfekt skick vid leverans utan vi fick laga och givetvis klaga innan de kunde sättas i. Till slut blev det så bra som vi hoppats och ganska tidstypiskt. Under hösten blev i stort sett hela huset målat en omgång så visst ska huset målas fler gånger men det är inget vi prioriterar i år.

Uthuset består av en vedbod med stege upp till loftet och en förrådsdel som är avdelad med en mellanvägg. På ena gaveln har vi gjort en dold lucka in till vinden så att vi enkelt kan skjuta upp långa brädor mm från backen. Förrådet är inrett med arbetsbänk och hyllor och el drogs ner från huset i höstas. Det har varit skönt att kunna ställa in utemöbler och grill på höstarna, tror verkligen inte att vi tog till för mycket när vi byggde. Tror dock att även detta utrymme snart är fullt.

Uthuset ligger med en nivåskillnad från gräsmattan i söder. När vi bytte avlopp 2011 passade vi på att schakta för uthuset och det hamnade på nästan samma nivå som grannens tomt.
Luckan upp till vinden öppnas innefrån och sträcker sig från den ena stående dekorationslisten till den andra. Kring uthuset kommer vi att ha singel så småningom.
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.