Waldidyll

Waldidyll

Vårt hus

Här kan ni följa vad som händer med vårt hus. Renoveringar, materialval etc.

I högra delen av sidan finns kategorier som motsvarar olika delar av huset. Klicka på respektive kategori för att följa vad som hänt i just denna del.

Kakelugnar

AllmäntPosted by lindekull.com Sat, December 20, 2008 07:58:01

Igår hade vi besök av en hantverkare som skulle titta på vår murstock och möjligheterna att eventuellt kunna sätta in någon kakelugn och/eller kamin.

Hans bedömning var att murstocken var orginal upp till nock. Ovan tak är den däremot ommurad vid något tillfälle. Och i källaren, som ju inte var utgrävd förrän på 40-talet har de murat i efterhand och anslutet till murstocken.

Hantverkaren tror även att det varit kakelugnar på både nedre och övre plan. Det betyder att det funnits totalt fem kakelugnar och två spisar anslutna till murstocken.

I flera rum har de byggt igen det urtag i murstocken där kakelugnen stått. Och på nedre plan så har de möjligtvis använt detta utrymme för nya rökkanaler. De nya rökkanalerna ansluter isåfall till den öppna spisen samt till pannan i källaren. Åt andra hållet ansluter den eventuellt nya kanalen till den kanal som en gång använts till kakelugnen.

Är det på detta vis så kan det bli krångligt/dyrt att installera en kakelugn på nytt, åtminstone på nedre plan.

För att helt säkerställa hur rökkanalerna går vill hantverkaren ta upp håll på några ställen i murstocken, loda, filma, lägga in rökpatroner mm. Ett jobb som i våra öron låter omfattande men som tydligen inte skulle ta mer en 2-3 timmar ett utföra.

Spontant känns det som att vi vill få detta jobb utfört. Men vi ska fundera lite innan vi betämmer oss.

  • Comments(1)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by solhaga.blogspot.com Thu, February 25, 2010 19:26:37

Klart att ni ska återställa kakelugnar! :-)

Själva har vi sådan tur att det finns en kakelugnsmakare i familjen.